top of page
Aenaon Bonsai large canvas

Bonsai styles

Τα bonsai styles ή φόρμες διαμόρφωσης είναι τα βασικά σχήματα που μπορούμε να δώσουμε σε ένα δέντρο όταν το διαμορφώνουμε για να το κάνουμε bonsai. Πρέπει πάντα τα δέντρα μας να μοιάζουν με μια μικρογραφία ενός δέντρου που συναντούμε στην φύση.

Σχεδόν όλα τα bonsai ανήκουν σε κάποια ή  σε περισσότερες από μια κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει εμμονικά να προσπαθήσουμε να αναπαράξουμε πιστά το αποτέλεσμα της κάθε κατηγορίας αλλά να το χρησιμοποιούμε σαν μια βάση για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Aenaon Bonsai Styles - Formal

ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΟΡΘΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ

(EN)FORMAL UPRIGHT

(jP)CHOKKAN

Σε αυτή την φόρμα ο κορμός του δέντρου είναι μια κάθετη ευθεία χωρίς καμπύλες. Έχει σωστή κωνικότητα και ισορροπημένα κλαδιά μοιρασμένα σε κάθε πλευρά του. 

 

Tip 1: Παρά το γεγονός ότι φαίνεται απλή φόρμα είναι στην ουσία μια από τις δυσκολότερες στην δημιουργία της.

 

Tip 2: Τοποθετείστε το δέντρο όχι στο κέντρο του pot αλλά προς την αντίθετη πλευρά από το βασικό πρώτο κλαδί.

Aenaon Bonsai Styles - Informal Upright

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΝΟΡΘΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ

(EN) INFORMAL UPRIGHT

(jp) mOYOGI

Ανάμεσα στο αυστηρά ανορθωμένο σχήμα και στο κεκλιμένο. Ο κορμός του δέντρου κάνει μικρές καμπύλες οι οποίες μειώνονται (συνήθως) όσο πηγαίνουμε προς την κορυφή. Το πρώτο κλαδί ξεκινάει περίπου από το 1/3 του ύψους του δέντρου (όχι πάντα).

 

Tip 1Είναι η πιο συνηθισμένη φόρμα και χρησιμοποιείται αρκετά στα κωνοφόρα δέντρα.

Aenaon Bonsai Styles - Slanted

ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ

(EN) SLANTING

(JP) SHAKAN

Το κεκλιμένο σχήμα αναπαριστά ένα δέντρο που θα συναντούσαμε σε μια πλαγιά ενός βουνού ή σε μια παραλία. Ο κορμός έχει αρκετή κλίση προς μια πλευρά και τα κλαδιά υπάρχουν σε όλες τις πλευρές του δέντρου. Χρειαζόμαστε δυνατές ρίζες επιφανείας (nebari) για να αντισταθμίσουμε οπτικά την κλίση του δέντρου

Tip 1: Το βασικό κλαδί μπορεί να τοποθετηθεί είτε από την πλευρά της κλίσης είτε από την αντίθετη.

Tip 2: Προσέχουμε να τοποθετήσουμε το δέντρο στο δοχείο off center όπως και στην φωτογραφία.

Aenaon Bonsai Styles - Semi Cascade

ΗΜΙΚΥΡΤΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ

(EN) SEMI CASCADE

(JP) HAN-KENGAI

Το ημικυρτωμένο σχήμα αναπαριστά ένα δέντρο το οποίο θα παρατηρούσαμε στην πλαγία ενός βράχου. Υπάρχει μια φανερή κατεύθυνση του δέντρου προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το χαμηλότερο κλαδί δεν πηγαίνει κάτω από την βάση του δοχείου.

Tip 1: Η κοτυφή του δέντρου συνήθως είναι μέσα στο δοχείο για να δίνεται η αίσθηση της σταθερότητας.

Aenaon Bonsai Styles - Cascade

ΚΥΡΤΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ Ή ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

(EN) CASCADE

(JP) KENGAI

Σε αυτή την φόρμα το δέντρο έχει ένα έντονο κύρτωμα προς τα κάτω και τα κλαδιά του κατεβαίνουν κάτω από την βάση του δοχείου. Η κορυφή συνήθως βρίσκεται εκτός του δοχείου. Θυμίζει δέντρα που κρέμονται από βράχους βουνών.

 

Tip 1: Για να αντισταθμίσουμε οπτικά αυτή την αστάθεια που δημιουργεί η φόρμα χρησιμοποιούμε πιο βαθιά δοχεία και εμφανίζουμε επιφανειακές ρίζες του δέντρου.

 

Tip 2: Συνήθως την συναντάμε σε πεύκα και γιουνίπερους ενώ έχουν υπάρξει και υπέροχες αγριελιές.

Aenaon Bonsai Styles - Double Trunk

ΔΙΔΥΜΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

(EN) TWIN TRUNK

(JP) SOKAN

Σε αυτό το σχήμα έχουμε 2 δέντρα ενωμένα στην βάση ή ένα δέντρο που χαμηλά στον κορμό χωρίζεται σε 2 βασικούς κορμούς. Οι κορμοί πρέπει να έχουν διαφορετικό πάχος και ύψος αλλά κοινή κατεύθυνση. Επίσης να μοιράζονται την ίδια βάση με ρίζες (nebari).

 

Tip 1: Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι διαφορετικοί οι 2 κορμοί πρέπει να δένουν αρμονικά μεταξύ τους, το φύλλωμα τους, τα κλαδιά τους να σχηματίζουν ένα τρίγωνο σαν να είναι ένα το δέντρο.

Aenaon Bonsai Styles - Broom

ΣΚΟΥΠΑ

(EN) bROOM

(JP) HOKIDACHI

Αυτή η φόρμα ονομάζεται σκούπα γιατί η σιλουέτα που δημιουργούμε στο δέντρο μας μοιάζει με μια ανάποδη σκούπα. Τα κλαδιά μπορούν να βγαίνουν από ένα σημείο του κορμού ή από διαφορετικά κατά μήκος του κορμού. Απαραίτητη η όμορφη διάταξη των ριζών σε ακτίνα (nebari).

Tip 1: Συνήθως χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη φόρμα σε φυλλοβόλα στα οποία αναπτύσσουμε υψηλής ποιότητας διακλάδωση η οποία φαίνεται τους χειμωνιάτικους μήνες που ρίχνουν τα φύλλα τους

Aenaon Bonsai Styles - Bunjingi

ΛΟΓΙΟ ΣΧΗΜΑ

(EN) LITERATI

(JP) BUNJIN

Το "λόγιο" σχήμα (ακριβής μετάφραση του literati) είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες της ανατολής που απεικονίζουν λεπτά δέντρα τα οποία παλεύουν να επιζήσουν ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Βασικά χαρακτηριστικά είναι τα μικρού μήκους κλαδιά στο πάνω μέρος του δέντρου, οι λεπτοί κορμοί με καμπύλες και στρέψεις.

 

Tip 1: Πρέπει να στοχεύουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα στο οποίο το δέντρο μας θα φαίνεται λεπτεπίλεπτο, χωρίς βαρύ φύλλωμα.

Aenaon Bonsai Styles - Root over rock

ΡΙΖΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΡΑΧΟ

(EN) ROOTS OVER ROCK

(JP) Ishitsuki

Στην συγκεκριμένη φόρμα οι ρίζες του δέντρου αγκαλιάζουν έναν βράχο ή μια πέτρα και εκτείνονται ως την βάση του δοχείου όπου υπάρχει το υπόστρωμα. Σε μερικές περιπτώσεις συναντούμε μικρότερους βράχους οι οποίοι δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι κομμάτι του κορμού.

 

Tip 1: Είναι πολύ σημαντικό ο βράχος και το δέντρο να είναι σε αρμονία.

 

Tip 2:  Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε σε τέτοιες συνθέσεις έχουν πολύ χαμηλό ύψος.

Aenaon Bonsai Styles - Windswept

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΟ

(EN) WINDSWEPT

(JP) FukinagashI

Σε αυτή την μορφή διαμόρφωσης αναπαρίσταται ένα δέντρο το οποίο το έχουν διαμορφώσει ισχυροί άνεμοι και ένα πολύ σκληρό περιβάλλον. Το δέντρο είναι κεκλιμένο και όλα τα κλαδιά του είναι στραμμένα προς μια κατεύθυνση η οποία είναι η ίδια με την κλίση του κορμού. Μικρά κλαδιά μπορούν να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις ανάλογα με την δραματικότητα που θέλουμε να δώσουμε στο τελικό αποτέλεσμα

Aenaon Bonsai Styles - Raft

ΣΧΕΔΙΑ

(EN) RAFT

(JP) IKADA

Σε αυτό το στυλ διαμόρφωσης αναπαριστούμε ένα δέντρο στην φύση που έπεσε στο έδαφος αλλά συνέχισε να ζει, και από τα κλαδιά του δημιουργήθηκαν αρκετά καινούρια δέντρα. Με τον καιρό ρίζες αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του κορμού το οποίο είναι βυθισμένο στο υπόστρωμα. Καθώς η σύνθεση ωριμάζει τα δέντρα μοιάζουν ανεξάρτητα παρότι μοιράζονται κοινό ριζικό σύστημα.

Tip 1: Διαλέγουμε δοχείο με χαμηλό ύψος και μεγάλο μήκος.

Aenaon Bonsai Styles - Forest

ΔΑΣΟΣ

(EN) FOREST

(JP) YOSE-UE

Σύνθεση δάσους με πολλαπλά δέντρα. Επιλέγουμε δοχεία με χαμηλό ύψος και διαλέγουμε συνήθως δέντρα του ίδιου είδους σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Πρέπει να έχουν διαφορετικά ύψη, πάχη κορμών κλπ.

 

Tip 1: Τοποθετούμε δέντρα σε μονό αριθμό 7, 9 , 11 , 13 για να δημιουργήσουμε ασυμμετρία.

Tip 2: Το σημαντικότερο σε μια όμορφη σύνθεση δάσους είναι η ασσυμετρία. Διαφορετικά ύψη, τοποθέτηση off center και γενικά καμία συμμετρία (όπως ακριβώς και στην φύση)

bottom of page