top of page
pexels aenaon1.jpg

Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ BONSAI

Ένα από τα πιο "δύσκολα" αλλά και συνάμα πιο απαραίτητα συστατικά για την πετυχημένη καλλιέργεια ενός δέντρου bonsai είναι η σωστή λίπανσή του. Με τόσες πληροφορίες και αντικρουόμενες συμβουλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι λογικό να μπερδεύονται όλοι. Για αυτόν το λόγο εμείς δημιουργήσαμε έναν οδηγό για όλους τους φίλους του Aenaon Bonsai, εξηγώντας με απλό τρόπο τι πρέπει να κάνετε, πότε αλλά και με ποιο λίπασμα .

Τι είναι το NPK;

Όλα τα λιπάσματα αποτελούνται από 3 βασικά συστατικά με τα αρχικά N - P - K καθώς και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία σε μικρότερες ποσότητες ανάλογα τον τύπο του σκευάσματος. 

  • (Ν) Nitrogen - Άζωτο ​​Ενισχύει την ανάπτυξη των κλαδιών αλλά και του φυλλώματος στα δέντρα.

  • (P) Phosphorus - Φώσφορος Βοηθάει στην ανάπτυξη των ριζών, στην ανθοφορία, την καρποφορία και τη δημιουργία οφθαλμών.

  • (K) Potassium - Κάλιο Συμβάλει στη γενικότερη υγεία, ανάπτυξη, μεταβολική δραστηριότητα και την ανοχή στην ξηρασία.

Ο βαθμός που υπάρχει δίπλα από το κάθε γράμμα στη συσκευασία ενός λιπάσματος δείχνει την περιεκτικότητα % από το συγκεκριμένο στοιχείο στο σκεύασμα.

Πέρα από αυτά τα βασικά συστατικά τα δέντρα χρειάζονται και πληθώρα ιχνοστοιχείων τα οποία τα βρίσκουμε σε διάφορους τύπους λιπασμάτων ή ειδικών εκχυλισμάτων.

Aenaon Bonsai NPK8

Το υπόστρωμα που βρίσκεται σε ένα δοχείο μετά από λίγο καιρό χάνει όλα του τα θρεπτικά συστατικά κι αυτό κάνει την εφαρμογή λιπάσματος επιβεβλημένη ώστε να κρατήσουμε το δέντρο μας υγιές.

Οργανικό ή Ανόργανο;

Τα οργανικά λιπάσματα προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες. Πλεονέκτημα τους είναι ότι θρέφουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους προσφέροντας καλύτερη συγκράτηση του νερού, καλύτερο αερισμό και αποτελούν σύμμαχο έναντι σε ασθένειες του εδάφους για τα bonsai μας. Διαθέτουν κατάλληλη περιεκτικότητα NPK ώστε με σωστή δοσολογία να μην απειλούν το ριζικό σύστημα.

 

Τα ανόργανα λιπάσματα προέρχονται από ορυκτές πρώτες ύλες και είναι χημικά. Το βασικό τους μειονέκτημα όσον αφορά την χρήση στα bonsai είναι ότι  διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα NPK  και η εφαρμογή τους μπορεί να κάψει το ριζικό σύστημα του δέντρου!

 

Οπότε καταλαβαίνουμε ότι όσον αφορά στη λίπανση των bonsai το οργανικό λίπασμα είναι μονόδρομος!

Δείτε τα οργανικά μας λιπάσματα εδώ

Ειδικά εκχυλίσματα

Πέρα από τα οργανικά λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης (στερεά) υπάρχουν και λιπάσματα υγρά, αλλά και ειδικά εκχυλίσματα (συνήθως από φύκια) τα οποία, πέρα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, περιέχουν πληθώρα αμινοξέων, ιχνοστοιχείων και άλλων χρήσιμων στοιχείων.

Τα συγκεκριμένα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε είτε με ψεκασμό στο φύλλωμα των δέντρων, είτε με ριζοπότισμα, πάντα στις ενδεδειγμένες αναλογίες.

Και σε αυτές τις κατηγορίες πάντα επιλέγουμε οργανικά ή σύνθετα σκευάσματα με NPK το πολύ 10% σε κάθε συστατικό!

Δείτε τα υγρά λιπάσματα και εκχυλίσματά μας εδώ

Πότε βάζουμε λίπασμα και πώς;

Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 12 ή πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, τα δέντρα σταματούν να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τα λιπάσματα. Αυτή τους η λειτουργία δίνει το πλάνο λίπανσης για κάθε έτος.

Από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο αλλά και από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο λιπαίνουμε 1 φορά τον μήνα με τα οργανικά αργής αποδέσμευσης και ανά 15 ημέρες με το ειδικό εκχύλισμα ή το υγρό λίπασμα.

 

Δεν εφαρμόζουμε λίπασμα σε δέντρα που έχουμε μόλις μεταφυτεύσει όπως και σε άρρωστα δέντρα που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

 

Το αργής αποδέσμευσης το απλώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα στην επιφάνεια του υποστρώματος στην ενδεδειγμένη αναλογία. Το υγρό ή το εκχύλισμα το διαλύουμε στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες και είτε ποτίζουμε τα δέντρα είτε τα ψεκάζουμε. 

Potted Sprouts

FINAL TIP

Σε δέντρα που είναι στη φάση της ανάπτυξης λιπαίνουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεν παραλείπουμε εφαρμογές. Σε εκείνα που είναι προχωρημένα, ήδη σε pot, ή και σε συγκεκριμένα είδη όπως σφένδαμοι και τα πεύκα μπορεί να χρειαστεί να παραλείψουμε ορισμένες εφαρμογές με στόχο τον περιορισμό της ανάπτυξης!

bottom of page