top of page
Image by may yue

Η γενική αντίληψη σχετικά με τη φροντίδα και την καλλιέργεια των δέντρων bonsai είναι ότι μιλάμε για κάτι πολύ δύσκολο. Σίγουρα δεν είναι κάτι πολύ απλό που ένας αρχάριος μπορεί να  καταφέρει χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτα για αυτό που κάνει. Από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται και πτυχίο γεωπονίας για τη φροντίδα ενός δέντρου. Αγάπη, μεράκι, χρόνος και μερικές βασικές πληροφορίες αρκούν για να κρατήσετε το δεντράκι σας σε καλή κατάσταση. 

Για να σας βοηθήσουμε σας δίνουμε 6 Tips για την φροντίδα των bonsai!

6 TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ BONSAI

  • TIP 1 - Διαλέξτε είδη δέντρων για bonsai που είναι ενδημικά

Έχουμε ήδη πει ότι bonsai δεν είναι συγκεκριμένο είδος δέντρου αλλά η τέχνη του να παίρνεις ένα δέντρο και εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές να το κάνεις να φαίνεται σαν μια μικρογραφία ενός μεγάλου δέντρου που θα βρίσκαμε στην φύση. Ο πλανήτης μας είναι τεράστιος και πάνω του υπάρχουν εκατομμύρια είδη τα οποία με τα χρόνια έχουν προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες του μέρους που ζουν.

Όταν λοιπόν παίρνουμε ένα δέντρο από τροπικό κλίμα, συνηθισμένο σε υψηλή υγρασία και σταθερές θερμοκρασίες σε όλη την διάρκεια του χρόνου, και προσπαθούμε να το καλλιεργήσουμε στο κλίμα της Ελλάδας είναι λογικό να μην μπορέσει να επιβιώσει. Ακόμα κι αν καταφέρει να προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες, όταν θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τεχνικές bonsai, ή το τοποθετήσουμε σε ένα bonsai pot είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξει

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να επιλέγετε δέντρα για bonsai που είναι ενδημικά, δηλαδή δέντρα που τα βλέπετε τριγύρω σας. Ενδεικτικά για την Ελλάδα μερικά κατάλληλα είδη είναι η ελιά και αγριελιά, η ροδιά, ο σχίνος, ο άρκευθος (γιουνίπερος),  το πυξάρι και πολλά άλλα. Επιλέγοντας ένα ενδημικό είδος έχετε πολύ πιο εύκολο έργο αναφορικά με την φροντίδα του δέντρου σας!

  • TIP 2 - Ενημερωθείτε και διαβάστε πληροφορίες για το είδος δέντρου bonsai που έχετε

Κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες. Διαφορετικό πότισμα χρειάζεται μια αγριελιά και διαφορετικό μια μπουκαμβίλια. Άλλη έκθεση στον ήλιο χρειάζεται ένας άρκευθος και άλλη ένας σφένδαμος. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τις ίδιες πρακτικές στην καλλιέργεια όλων των δέντρων μας γιατί οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές.

Όταν αποκτάτε ένα bonsai πρέπει να γνωρίζετε το είδος του δέντρου και να ξεκινάτε την ενημέρωσή σας για τις ιδιαιτερότητές του. Πληροφορίες για το κάθε είδος μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είναι το πόσο ήλιο χρειάζεται, νερό, ιδιαιτερότητες υποστρώματος και θερμοκρασίες.

  • TIP 3 - Τοποθετήστε το bonsai σας στο κατάλληλο μέρος

Αφού έχετε ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες του δέντρου πρέπει να βρείτε το κατάλληλο μέρος για να το τοποθετήσετε. Στην Aenaon Bonsai πιστεύουμε ότι όλα τα δέντρα πρέπει να τοποθετούνται έξω από το σπίτι μας. Για εμάς δεν υπάρχουν δέντρα bonsai εσωτερικού χώρου. Όλα τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται έκθεση στις εξωτερικές συνθήκες (ήλιο, αέρα, αλλαγές θερμοκρασίας, εποχές κλπ.) 

Επομένως πρέπει να επιλέγετε τη σωστή θέση που θα προσφέρει στο bonsai σας όλα εκείνα που χρειάζεται. Σε ορισμένες ακραίες καιρικές συνθήκες (χιόνι, παγετός, χαλάζι) ίσως χρειαστεί να προστατέψετε τα δέντρα σας μετακινώντας τα κάτω από ένα στέγαστρο, σε ένα υπόγειο ή ακόμα και εσωτερικά για λίγες ημέρες.

  • TIP 4 - Μεταφύτευση και υποστρώματα

Η μεταφύτευση είναι ο εφιάλτης των αρχαρίων! Πόσες ρίζες να κόψω; Πότε γίνεται; Τι μέγεθος pot να χρησιμοποιήσω; Τι μείγμα υποστρώματος να χρησιμοποιήσω; Όλα τα bonsai χρειάζονται μεταφύτευση αλλά ο κανόνας "κάθε 2 χρόνια" δεν ισχύει για όλα. Επίσης στις μέρες μας υπάρχουν σύγχρονα υποστρώματα τα οποία χρησιμοποιούμε στα μείγματά μας που βελτιστοποιούν τον αερισμό αλλά και τη σωστή αποστράγγιση του υποστρώματος γλιτώνοντάς μας έτσι από περιπέτειες!

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη μεταφύτευση αλλά και τα υποστρώματα που χρησιμοποιούμε στα bonsai μπορείτε να βρείτε στο tutorial του site μας "Μεταφύτευση"  

  • TIP 5 - Πότισμα

Το γνωρίζουμε ότι το πότισμα φοβίζει αρκετά τους νεοεισερχόμενους στην τέχνη των bonsai. Αν όμως έχετε διαβάσει πληροφορίες για το δέντρο σας (TIP 2) και σε συνδυασμό με τα σύγχρονα υποστρώματα που επιτρέπουν καλή αποστράγγιση το πότισμα μπορεί να γίνει παιχνιδάκι.

Πέρα από τις ανάγκες του δέντρου μας, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να ποτίζουμε τα δέντρα μας από 1-3 φορές την ημέρα ενώ το χειμώνα από καθόλου μέχρι 1 φορά την εβδομάδα. Όσο ασχολούμαστε με την τέχνη των bonsai εξοικειωνόμαστε και περισσότερο με την ανάγκη των δέντρων για νερό. Σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στο πότισμα των πεύκων bonsai γιατί είναι πολύ ιδιότροπα και με την υπερβολική υγρασία μπορεί να χαθούν.

  • TIP 6 - Το πιο σημαντικό tip είναι η υπομονή!

Αν δεν είστε υπομονετικός άνθρωπος τότε δυστυχώς θα δυσκολευτείτε με τα bonsai! Για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα δουλεύοντας ένα prebonsai υλικό μέχρι να το κάνουμε bonsai χρειάζονται από 4-10 χρόνια. Από την άλλη πρέπει να μετριάζουμε τις παρεμβάσεις μας στα bonsai μας σε 1 με 2 ανά έτος. Δηλαδή δεν τα μεταφυτεύουμε, τα κλαδεύουμε και τα συρματώνουμε μέσα σε μια σεζόν γιατί είναι πολύ πιθανό να χάσουμε το δέντρο. Χρειάζεται υπομονή για να μπορέσουμε να έχουμε ένα υγιές και συνεχώς εξελισσόμενο δέντρο!

Συμβουλή μας είναι αν νιώσετε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με bonsai αλλά έχετε ήδη κάνει εργασίες στο δέντρο σας, να αποκτήσετε κι άλλο υλικό έτσι ώστε να μείνετε απασχολημένοι εναλλάσσοντας τις εργασίες στα δέντρα σας.

Για όσους δεν έχετε υπομονή αλλά θέλετε να αποκτήσετε ένα bonsai τότε το να πάρετε ένα ήδη έτοιμο διαμορφωμένο δέντρο είναι μονόδρομος!

Aenaon Bonsai large canvas
Ελπίζουμε να εφαρμόσετε όλα τα tips μας στην φροντίδα του bonsai σας! 
bottom of page