ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΧΕΙΟΥ
Με σμάλτο;
Με χρώμα;
Τι σχήμα;
Η επιλογή του σωστού δοχείου για το δέντρο μας μπορεί να δυσκολέψει τόσο τους νεοεισερχόμενους στην τέχνη των bonsai όσο και τους πιο έμπειρους.
Ένας βασικός κανόνας όταν διαχειριζόμαστε πρωτογενές υλικό που δεν έχει διαμορφωθεί και θα περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να φτάσει μέσω των παρεμβάσεών μας στο κατάλληλο στάδιο για να τοποθετηθεί σε ένα κεραμικό δοχείο, είναι να το διατηρούμε σε ένα "training pot". Έτσι ονομάζουμε συνήθως τα πλαστικά δοχεία με μεγαλύτερη διάμετρο και βάθος από αυτό που θα έχει το τελικό κεραμικό pot. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τον γρηγορότερο σχηματισμό της φιγούρας του δέντρου μας και την επίτευξη ενός αρτιότερου αποτελέσματος επειδή δίνουμε περισσότερο χώρο στο ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί. Βέβαια τα δέντρα σε κεραμικά pots είναι ομορφότερα από εκείνα σε training pots αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα μας αποζημιώσει.
Όταν λοιπόν φτάσουμε στην φάση της επιλογής κεραμικού δοχείου καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν μας κάποιους βασικούς κανόνες.
"Το δοχείο και το δέντρο πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονία ώστε κανένα από τα δυο να μην μονοπωλεί το ενδιαφέρον του θεατή"
Δοχεία με σμάλτο ή χωρίς;
Η συνηθισμένη πρακτική σχετικά με την επιλογή ενός δοχείου με σμάλτο και αυτή την γυαλάδα που κάνει το συγκεκριμένο φινίρισμα ή όχι για να τοποθετήσουμε το δέντρο μας εξαρτάται από το είδος του δέντρου.
Συνήθως επιλέγουμε σε δοχεία με σμάλτο φυλλοβόλα και ανθοφόρα δέντρα ενώ τα κωνοφόρα τα τοποθετούμε σε απλά κεραμικά δοχεία χωρίς σμάλτο. Αυτή η πρακτική ακολουθείται από την πλειοψηφία των καλλιτεχνών bonsai παγκοσμίως.
Τι χρώμα επιλέγω;
Τα χρώματα όπως και το σμάλτο στο δοχείο ταιριάζουν περισσότερο στα φυλλοβόλα και τα ανθοφόρα δέντρα. Φροντίζουμε η επιλογή μας να μην κλέβει το ενδιαφέρον από το δέντρο μας αλλά να βρίσκεται σε αρμονία με το αυτό ακόμα και κατά την περίοδο της ανθοφορίας του. Επίσης αποφεύγουμε να ταιριάζουμε απόλυτα το χρώμα του δοχείου με το χρώμα των ανθών του δέντρου.
Στα κωνοφόρα που επιλέγουμε δοχεία χωρίς σμάλτο τα χρώματα είναι περισσότερο περιορισμένα και κινούνται σε ένα φάσμα από το κεραμικό προς το βαθύ καφέ έως και το γκρι / ανθρακί.
Ποιο είναι το κατάλληλο σχήμα pot;
Το σχήμα του δοχείου που θα επιλέξουμε έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση, το μέγεθος και την φόρμα που έχουμε δώσει στο δέντρο μας. Τα μεγαλύτερα, βαριά δέντρα με χοντρούς κορμούς τα χαρακτηρίζουμε ως "αρσενικά" ενώ αυτά με τους λεπτούς κορμούς και καμπύλες που εκπέμπουν μια λεπτότητα ως "θηλυκά".
Έχοντας υπόψιν μας τον άνωθεν διαχωρισμό για τα περισσότερα "αρσενικά" δέντρα επιλέγουμε δοχεία με δυνατές γωνίες και χείλη σε ευθείες παραλληλόγραμμα, τετράγωνα, οκτάγωνα, lotus pots ή moon pots με δυνατά μεγάλα πόδια που εκπέμπουν οπτικά σταθερότητα. Για πιο "θηλυκά" δέντρα επιλέγουμε δοχεία με καμπύλες, στρογγυλά οβάλ ή παραλληλόγραμμα με καθόλου ή απαλά χείλη και γωνίες.
Το βάθος εξαρτάται από την φόρμα που έχουμε δώσει στο δέντρο μας και από τις ανάγκες του κάθε είδους. Σίγουρα για cascade ή semi cascade δέντρα επιλέγουμε πιο βαθιά δοχεία.
FINAL TIP
Τώρα γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες για την επιλογή του κατάλληλου δοχείου για το bonsai σας αλλά μην ξεχνάτε ότι τα bonsai είναι μια τέχνη και στην τέχνη μπορούμε να σπάσουμε τους κανόνες και να βγούμε έξω από τις γραμμές για να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό !!