ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ BONSAI
Τι είναι το συρμάτωμα;
Πως συρματώνω;
Πότε συρματωνω;
Με τον ίδιο τρόπο που ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί το πινέλο για να αποδώσει την εικόνα του στον καμβά, έτσι και ο καλλιτέχνης bonsai χρησιμοποιεί το σύρμα για να "ζωγραφίσει" την επιθυμητή μορφή του δέντρου του.
Το συρμάτωμα είναι η πιο συχνή τεχνική που εφαρμόζεται στην δημιουργία bonsai. Μπορεί να αλλάξει το σχήμα, την κατεύθυνση, να λυγίσει τα κλαδιά και να καθοδηγήσει το δέντρο να αποκτήσει την επιθυμητή σιλουέτα. Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση του, είναι μια από τις πιο δύσκολες τεχνικές και η σωστή εφαρμογή της μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, ειδικά για τους νεοεισερχόμενους.
Ας δούμε τους βασικούς κανόνες του συρματώματος, ώστε να κατανοήσουμε την τεχνική και να εξασφαλίσουμε οτι το bonsai μας θα εξελιχθεί με σωστό και όμορφο τρόπο.


" Όσο πιο λεπτομερώς συρματώνουμε το δέντρο μας, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαμόρφωσης"


Είδη και πάχη σύρματος για bonsai
Στο συρμάτωμα των μπονσάι χρησιμοποιούμε δύο κύρια είδη σύρματος:
Αλουμινένιο σύρμα
-
Πιο εύκαμπτο και εύκολο να δουλευτεί.
-
Ιδανικό για είδη με πιο μαλακά κλαδιά, όπως τα περισσότερα φυλλοβόλα δέντρα.
-
Απαιτείται μεγαλύτερη διάμετρος σε σύγκριση με το χάλκινο για να έχει το ίδιο κράτημα.
-
Διατηρεί τη λαμπερή του όψη, κάτι που μπορεί να το κάνει πιο εμφανές στο δέντρο.
Χάλκινο σύρμα
-
Πιο σκληρό και ισχυρότερο, επιτρέποντας τη χρήση λεπτότερης διαμέτρου.
-
Ιδανικό για κωνοφόρα και δέντρα με σκληρά κλαδιά.
-
Οξειδώνεται με τον χρόνο, σκουραίνει και γίνεται λιγότερο ορατό στο φύλλωμα.
-
Χρειάζεται περισσότερη εμπειρία για σωστή εφαρμογή.
Επιλογή πάχους σύρματος
Η διάμετρος του σύρματος πρέπει να είναι περίπου το ⅓ της διαμέτρου του κλαδιού που θέλουμε να διαμορφώσουμε για το αλουμίνιο και ¼ για τον χαλκό.
Αν το σύρμα δεν μπορεί να κρατήσει το κλαδί στη θέση του, επιλέγουμε παχύτερο σύρμα ή εφαρμόζουμε διπλό συρμάτωμα.
Μέθοδος συρματώματος
Για σωστό συρμάτωμα, ακολουθούμε μια συγκεκριμένη σειρά, ώστε να διατηρήσουμε τον έλεγχο και να αποφύγουμε τη διασταύρωση των συρμάτων:
-
Ξεκινάμε από τη βάση και προχωράμε προς την κορυφή του δέντρου (από κάτω προς τα πάνω).
-
Συρματώνουμε από τον κορμό προς τις άκρες των κλαδιών (από μέσα προς τα έξω).
-
Πάντα συρματώνουμε δύο κλαδιά μαζί, τυλίγοντας το σύρμα με αντίθετη φορά σε κάθε ένα. Δηλαδή, αν το ένα κλαδί είναι συρματωμένο δεξιόστροφα, το άλλο πρέπει να είναι αριστερόστροφα.
-
Σε κλαδιά με πολλές διακλαδώσεις, ξεκινάμε από το εσωτερικό προς το εξωτερικό, συρματώνοντας δύο-δύο τα κλαδιά, δημιουργώντας μικρά συστήματα.
-
Διατηρούμε τη συνοχή της δομής ενώνοντας κάθε νέο σύστημα με το προηγούμενο, ώστε να μεταφέρεται η δύναμη ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του κλαδιού.
Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, αποφεύγουμε τις διασταυρώσεις των συρμάτων και επιτυγχάνουμε το ιδανικό αισθητικό και τεχνικό αποτέλεσμα!

Σημαντικές λεπτομέρειες


Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εξής λεπτομέρειες:
-
Γωνία συρμάτωσης: Τυλίγουμε το σύρμα με γωνία 45°-60°, διατηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των σπειρών για ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης.
-
Εφαρμογή σύρματος: Φροντίζουμε το σύρμα να είναι σφιχτά εφαρμοσμένο πάνω στα κλαδιά, χωρίς κενά σημεία, ώστε να αποφεύγονται σπασίματα κατά το λύγισμα.
-
Διαφορετικά μεγέθη: Καθώς συρματώνουμε από μέσα προς τα έξω ένα κλαδί, είναι λογικό να μειώνεται το πάχος του όσο προχωράμε προς την άκρη του. Αντίστοιχα πρέπει να μειώνουμε διαδοχικά το πάχος του σύρματος που εφαρμόζουμε. Χρησιμοποιώντας πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου σύρμα από το ιδανικό μπορεί εύκολα να οδηγηθούμε σε σπάσιμο του κλαδιού.
-
Αγκύρωση σύρματος: Αν δεν υπάρχει δεύτερο κλαδί για στήριξη, αγκυρώνουμε το σύρμα σε κάποιο jin (νεκρό ξύλο) για σταθερότητα και έλεγχο.
-
Τρόπος εφαρμογής: Τοποθετούμε πρώτα την άγκυρα πάνω στο κλαδί και την κρατάμε σφιχτά με το ένα μας χέρι. Με το άλλο πιάνουμε το σύρμα από την μια άκρη και κάνουμε 2-3 στροφές. Αλλάζουμε χέρια και πιάνουμε την άλλη πλευρά του σύρματος και εφαρμόζουμε μέχρι το τέλος. Επιστρέφουμε και ολοκληρώνουμε και από την άλλη μέχρι το τέλος του κλαδιού.
Ακολουθώντας αυτά τα σημεία, διασφαλίζουμε τόσο την αποτελεσματικότητα της τεχνικής μας όσο και την υγεία του δέντρου!
* Το άρθρο και οι φωτογραφίες είναι ίδιοκτησια του Aenaon Bonsai και απαγορεύεται η αναπαραγωγή τους χωρίς την σύμφωνη γνώμη του.

FINAL TIP
Τώρα έχετε όλους τους κανόνες για την σωστή εφαρμογή του σύρματος στο bonsai σας! Το μόνο που μένει είναι η συνεχής εξάσκηση πάνω στην τεχνική ώστε να καταφέρετε να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση για το δέντρο σας!